Wandelen bij San Gimignano, Toscane

Het heuvelige Toscaanse landschap nodigt uit tot wandelen, en dat geldt zeker ook voor de streek rond San Gimignano, waar je tussen wijngaarden, cipressen en boerderijen ronddwaalt, met regelmatig een klim of afdaling voor de broodnodige afwisseling en vergezichten. We maakten een wandeling van 11 kilometer vanuit Santa Lucia, waar een grote parkeerplaats voor campers en personenauto’s is. Daar hebben we een schitterend uitzicht op de torens van San Gimignano, een paar kilometer oostwaarts.

uitzicht
Uitzicht op San Gimignano

De wandelroute is ongemarkeerd en voert langs wijngaarden omlaag. Soms lijkt het pad te verdwijnen, maar de percelen zijn niet afgezet met hekken of prikkeldraad, dus we belanden uiteindelijk toch op een wat groter pad.

Wijngaarden, olijven en cipressen

We klimmen naar Borgo Montauto, een boerderijcomplex dat deels tot agriturismo en B&B is omgevormd, zoals de meeste agrarische bedrijven in deze streek. Dit gebied is razend populair bij bezoekers uit noordelijk Europa, veelal Duitsers, die niet op een dubbeltje kijken om de echte Toscane-experience te beleven .

Een vrijwel droog beekje

Verderop volgen we de Via Francigena een stukje door een beekdal. Deze populaire wandelroute voert vanuit het Engelse Canterbury dwars door Toscane naar Rome, en prompt komen we een paar wandelaars tegen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar in dit corona-voorjaar is Toscane een oase van rust. Zelfs in het normaal razend drukke San Gimignano zien we alleen wat Italiaanse bezoekers. In Torraccia di Chiusi, een gehucht dat uit goed afgegrendelde luxe villa’s bestaat, verlaten we de Via Francigena weer.

wijngaard
Uitzicht op de heuvel van Santa Lucia

We volgen het beekdal van de Borro degli Imbotroni een tijdlang, steken een bruggetje over en klimmen 150 meter tamelijk steil omhoog, terug naar Santa Lucia, met fraaie uitzichten over het Toscaanse landschap.

Meer wandelingen in Toscane, waaronder een wandeling die San Gimignano aandoet, vind je op De Wijde Wereld.

Download het gpx-bestand van de wandeling

Tip: reisgids Toscane

De digitale reisgids Toscane van reisroutes.be beschrijft een rondreis door Toscane en bevat 9 uitgebreide stadswandelingen (waaronder San Gimignano), informatie over meer dan 95 bezienswaardigheden in Toscane en praktische tips; pdf-formaat, dus gemakkelijk in gebruik op smartphone of tablet, voor slechts € 10,00. Meteen te downloaden na aankoop.