In het glooiende Twentse landschap tussen Almelo en Nordhorn is het goed wandelen en fietsen, en het bekende toeristenplaatsje Ootmarsum is een pittoreske uitvalshaven om de streek te verkennen. In het centrum van dit oude landbouwstadje vind je flink wat vakwerkhuizen en een leuk plein met de rooms-katholieke Simon en Judaskerk. Hiervandaan voert deze rondwandeling van bijna 15 km via de Kuiperberg naar het natuurgebied Springendal, aan de grens met Duitsland.
Vanuit Ootmarsum lopen we kalmpjes omhoog, de Kuiperberg op, een 71 meter hoge heuvel die deel uitmaakt van de stuwwal die hier noordwaarts richting Duitsland loopt. Bovenaan hebben we een mooi uitzicht over de omgeving. Hier is ook een historische Joodse begraafplaats, met grafstenen uit de 19e en het begin van de 20e eeuw.
In een licht heuvelig coulissenlandschap van bospercelen, weiden en akkerbouwvelden lopen we in noordelijke richting. Hoewel het op deze februaridag een graad of 16 is, komen we her en der nog sneeuwvelden tegen, restanten van de vorstperiode aan het begin van de maand.
De boerderijen die we passeren, zijn veelal deels tot vakantieverblijf omgebouwd. Het toerisme is in deze streek een belangrijke bron van inkomsten.
We buigen af in oostelijke richting en bereiken het Springendal, een erosiedal op de stuwwal, waar diverse beken ontspringen; de bronnen hebben hier drie meertjes gevormd, waarvan er eentje langs de wandelroute ligt. Dit is een van de zeldzame gebieden in Nederland waar beekjes nog de oorspronkelijke loop volgen, in een kleinschalig landschap met bijzondere vegetatie. De rhododendrons die we later tegenkomen zijn aangeplant; ooit was dit een landgoed dat in bezit was van de textielfabrikant Jannink.
Met wat geluk kom je hier het vliegend hert tegen, een grote, in Nederland zeldzame kever waarvan de mannetjes enorme kaken hebben. Het Springendal is al sinds de steen- en bronstijd bewoond. Daarvan getuigen de talloze grafheuvels die hier zijn gevonden.
Vanuit het Springendal lopen we in een vrijwel rechte lijn terug naar Ootmarsum.