Wandelen in Twente: van station Oldenzaal naar de Tankenberg

Het coulissenlandschap van Twente is een verborgen juweeltje in Nederland, ontdekten we op een prachtige wandeling van bijna 14 km vanaf station Oldenzaal door diverse landgoederen, met een beklimming van de Tankenberg (85 meter) als hoogtepunt. Wij maakten deze tocht begin oktober, na een week met regen en vrij hoge temperaturen, waardoor het landschap opvallend frisgroen was geworden. Extra mooi is het hier in het voorjaar, aldus de routebeschrijving van Wandelzoekpagina, want dan staan de vele rododendronstruiken op de landgoederen in bloei.

Kenmerkend voor de wandeling is de kleinschaligheid van het landschap. De tocht voert langs bescheiden weilanden en akkers, begrensd door houtwallen of bospercelen — hier geen sombere dennen- of sparrenbossen, maar loofbos met majestueuze beuken en eiken. Al wandelend geniet je regelmatig van een verrassend doorkijkje op glooiende hellingen. Op de foto’s zijn de hoogteverschillen nauwelijks te zien, maar juist het licht geaccidenteerde terrein geeft de wandeling een speciaal karakter.

Landgoed Boerskotten
Erve Middelkamp, een gerestaureerde boerderij, nu bezit van Natuurmonumenten

De enige horecavoorziening direct langs de wandelroute is Landgoed de Wilmersberg, een prachtig gelegen hotel met een terras in een fraaie tuin. Zeker een stop waard. Een andere optie is het dorp De Lutte met een pannenkoekrestaurant, een stukje van de route af.

Uitzicht op hotel De Wilmersberg

De wandeling voert met omwegen naar de Tankenberg op het landgoed Egheria, die tot de stuwwal van Oldenzaal behoort en met 85 het hoogste punt van Overijssel is. Je bereikt de top van de heuvel via een steil klimmetje en wordt vanaf het 19e-eeuwse prieel daar beloond met een fraai uitzicht over het groene landschap tot in Duitsland.

Aan het slot van de wandeling kom je door het Kalheupinkpark, een Engelse tuin rond het inmiddels afgebroken Huize Kalheupink. Neem hier even een kijkje bij de bizar vormgegeven plataan voordat je naar het station van Oldenzaal terugloopt.

Routebeschrijving en gpx-bestand: zie Wandelzoekpagina.