Wandelen in de Ardennen: van Nessonvaux naar het bedevaartsoord Banneux

Vlak over de grens met Limburg kun je in de Belgische Ardennen fraai wandelen. Het is er meestal veel rustiger dan in het drukke Nederlandse heuvellandschap, en de wandelingen zijn er wat uitdagender door de grotere hoogteverschillen. Vanuit het dorp Nessonvaux lopen we op een kille januaridag naar het bekende bedevaartsoort Banneux, dat 200 meter boven het dal van het riviertje de Vesdre ligt.

De klim vanaf Fraipont

Vesdre-dal

Parkeren is geen probleem bij het treinstation van Nessonvaux, een ietwat troosteloos dorp zonder bijzondere attracties. Eerst volgen we een tijdje het dal van de Vesdre, maar al vrij snel klimmen we een meter of vijftig over een vrij smal pad. We dalen weer af naar het dal en bij het treinstation van Fraipont klimmen we via een steile trap en daarna over een muilezelpad omhoog naar een uitzichtpunt, waar een bank en een kapot kruis staan. Een mooie plek voor een picknick.

Bevers aan het werk

Bevers

Bij een driesprong slaan we rechtsaf en lichtjes dalen bereiken we het mooie beekdal van de Herlatte. In de buurt van het enige huis hier zijn bevers actief, diverse grote bomen zijn vlak boven de grond geheel of deels doorgeknaagd. Wat een vernielzucht!

Besneeuwde hulst

Sneeuw

Er volgt een lange klim van zo’n 200 meter naar Banneux. Naarmate we hoger komen, daalt de temperatuur en wordt de wereld witter. Eenmaal op de vlakte boven is het compleet winters. Het het landschap is geheel met een dunne laag sneeuw bedekt.

Besneeuwde akker bij Banneux

Banneux

Banneux is nog altijd een belangrijk bedevaartsoort en op het uitgestrekte terrein is plek voor duizenden pelgrims. We steken een kaarsje op en keren via de kortste, tamelijk steile route terug naar Nessonvaux, meestal via smalle asfaltweggetjes. Daarbij hebben we een schitterend uitzicht over op het dal van de Vesdre, volgens Victor Hugo “het mooiste dal ter wereld”. Zie voor een langere wandeltocht naar Banneux ons blogartikel Bedevaart naar Banneux.

Banneux

GPX van de route

Een reactie

Reacties zijn gesloten.