Wandelen in Luxemburg: Echternach, de Wolfsschlucht

Het Luxemburgse Echternach, aan de grens met Duitsland, is een goed uitgangspunt voor mooie wandelingen in de omgeving. Je vindt hier fraaie beukenbossen met diep uitgesleten rivierdalletjes, zoals het beroemde Müllertal en de Wolfsschlucht, waarvan de steile kalksteenwanden met varens en klimop begroeid zijn, en die met hun kabbelende beekjes een  hochromantische aanblik bieden.

Vanaf de gemeentecamping (Camping Officiel) van Echternach, die goed en goedkoop is, klimmen we naar het voetpad toe, dat we via een tamelijk gladde, gammele trap in de steile berghelling bereiken. Een goede test of de wandeling niet te zwaar is, want er volgen nog heel wat van dit soort trappen. We slaan linksaf en hebben een mooi uitzicht op Echternach, dat ruim 100 meter lager ligt. Door een mooi beukenbos met steile rotswanden lopen we door het Müllerthal (trail nr. 2)  richting Kalkesbaach, af en toe een stukje klimmend of dalend. Het is opvallend rustig op dit pad, al is het begin juli en prachtig weer. Des te beter.

Wolfschlucht

Steile trap in de Wolfsschlucht

Na Heisbich slaan we rechtsaf. Wie wat wil eten of drinken, zal hier even rechtdoor moeten doorlopen naar Berdorf, langs de route is niets te krijgen. Door het prachtige Aesbech-dal, met steile rotsformaties en een klaterend beekje, bereiken we de Wolfsschlucht (of Gorges du Loup op zijn Frans), waarin  we viaeen paar steile trappen afdalen. Hier is het flink drukker, er is een parkeerplaats vlakbij en de kloof wordt in elke toeristenfolder over Echternach vermeld. Eerlijk gezegd zijn de dalletjes en kloven waar we eerder vandaag in alle rust doorheen zijn gelopen minstens even mooi…   Na 15 km wandelen en in totaal zo’n 400 meter klimmen komen we weer bij de afslag naar de camping. Onze gpx-track is te downloaden als zip-bestand: wolfsschlucht-echternach

Tip: De digitale Reisgids Luxemburg van reisroutes.be bevat 2 autoroutes, 6 wandelingen, informatie over meer dan 60 bezienswaardigheden en praktische tips; in pdf-formaat, dus gemakkelijk in gebruik op smartphone of tablet, voor slechts €10. Meteen te downloaden na aankoop.