Rondwandeling in Zuid-Limburg: Lemiers en Orsbach

In het uiterste zuidoosten van Limburg, vlak boven Vaals, steekt Duitsland een stukje Nederland in. Deze prachtige rondwandeling met veel fraaie uitzichten voert door dat landelijke gebied rond het dorp Orsbach en door het dal van de Selzerbeek, die al eeuwenlang een grensrivier is en nu tussen Vaals en Mamelis de grens tussen Nederland en Duitsland vormt.

De Selzerbeek bij Mamelis in het voorjaar

Oud-Lemiers

Een goed beginpunt voor deze wandeling is Lemiers langs de N278, waar genoeg gratis parkeerplaatsen zijn. In Lemiers is niets bijzonders te zien, maar in Oud-Lemiers aan de overkant van de drukke provinciale weg beland je in een andere wereld. Een kasteel, de 12e-eeuwse Catharinakapel en een ruisende beek die de buurtschap in een Nederlandse en een Duitse zijde deelt, zijn de belangrijkste ingrediënten van dit beschermde dorpsgezicht. Vlak naast de grenspaal steek je de Selzerbeek (Duits: Senzerbach) over en volg je die linksaf langs de Duitse kant, eerst om het kasteel heen en later steeds dichter bij de oever.

Zicht op de abdij Sint-Benedictusberg vanuit het winterse dal van de Selzerbeek

Mamelis

Mamelis ligt vlak bij een doorwaadbare plaats in de Selzerbeek, herkenbaar aan de monumentale paardenkastanjeboom. Het gehucht telt diverse vakwerkhuizen en een watermolen (zonder rad). Dit geliefde plekje kan in het toeristenseizoen van mei tot oktober erg druk zijn. In de verte zie je links op de helling de abdij Sint-Benedictusberg, waar je over een pad dat bij regen heel glibberig en zompig kan zijn naar toe klimt. De abdij blijft lang onzichtbaar. Boven aangekomen sla je bij het huis op de Duitse grens (aan je rechterhand) links af, het bos in, en bereik je de abdij. Loop je bij het huis rechtdoor, dan kort je de wandeling met een paar kilometer af (zie kaartje onderaan).

Abdij

De historie van de Sint-Benedictusabdij is relatief kort. In 1922 werd begonnen met de bouw en de kerk werd pas eind jaren 60 voltooid. Dagelijks kun je hier de gregoriaanse liturgie van de benedictijner monniken bijwonen.

De torens van de abdij Sint-Benedictusberg in het voorjaar

Orsbach

Je loopt boven de abdij langs door het bos en daalt af naar de drukke N281. Deze weg volg je een paar honderd meter, waarna je rechts afslaat en ruim 60 meter naar het plateau van Bocholz klimt, waar je de Duitse grens weer oversteekt. Uiteindelijk bereik je het dorp Orsbach, midden in het uitsteeksel van Duitsland, dat aan drie kanten door Nederland wordt begrensd. Orsbach heeft een neogotische kerk, met daarnaast een burcht (ogenschijnlijk niet veel meer dan een woonhuis). ’s Winters ruikt het hier naar bruinkool, een kenmerkend verschil met Nederland. Ook zijn de auto’s en de huizen groter. Vanaf het terras van Café Belle Vue heb je een mooi uitzicht over het gehele dal, van Wittem tot Vaals en het Drielandenpunt.

Uitzicht vanaf de Schneeberg bij Orsbach

Schneeberg

Vanaf het café volg je een pad dat de hoogtelijnen van de Schneeberg volgt, steeds weer met mooie panorama’s. Daarna daal je door het bos naar de Selzerbeek af, waar je rechts afslaat richting Lemiers.

Download het gpx-bestand van de wandelroute.