Vanaf de ruime, drukbezochte parkeerplaats Kwintelooijen, vlak onder Veenendaal, kun je deze fraaie wandeling van ruim 11 km over de “toppen” van de Utrechtse heuvelrug maken. De zandafgraving Kwintelooijen, die in de jaren zeventig werd gesloten, heeft het stuwwallandschap hier behoorlijk veranderd, maar heeft ook veel informatie over de ijstijden en de vroege bewoners van deze streek opgeleverd. Inmiddels is de afgraving tot een populair recreatiegebied omgevormd, met ruimte voor zowel wandelaars als sportieve fietsers, voor wie een bochtig en heuvelig mtb-parcours is aangelegd. Dit is een van de zwaarste mtb-routes in Nederland.
De steile helling aan het begin van de wandeling doet buitenlands aan, traptreden maken de klim gemakkelijker. Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht in noordoostelijke richting, dat van Veenendaal tot Wageningen reikt.
De wandeling gaat verder door gevarieerd bos, deels naaldbos en deels beuken en eiken. Al snel laat je de drukte achter je.
Na een kilometer of zes verandert de omgeving, je bereikt een open gebied met uitzicht op Elst in het zuidwesten. Ook dit gebied maakt dankzij de hellingen en panorama’s een buitenlandse indruk. Dit is de voormalige plantage Willem III, waar in de tweede helft van de 19e eeuw tabak werd geteeld. Daar kwam door de slechte opbrengsten rond 1900 een eind aan.
Ook op deze zuidhelling van de Utrechtse Heuvelrug tref je her en der ijstijdrelicten aan, zoals dit sneeuwsmeltwaterdal uit de laatste ijstijd. Dergelijke stroomdalen ontstonden doordat het smeltwater door de permanent bevroren ondergrond niet weg kon zakken en in stromen omlaag liep. Tegenwoordig zakt het hemelwater normaal gesproken in de bodem weg, maar dankzij de vorst van de laatste dagen en de smeltende sneeuw zijn we er getuige van hoe zich hier een beekje met smeltwater vormt, net als ooit in de ijstijd.
Na de Paasheuvel is het nog een paar kilometer terug naar Kwintelooijen, waarbij je aan het eind een fraai aangelegd mountainbikecircuit passeert.
Meer info over een langere versie van deze wandeling inclusief gpx-bestand is te vinden op de Wandelzoekpagina. Of download het gpx-bestand van onze route.