Wandelen in het Zevengebergte, Duitsland

Großer Ölberg, 460 m

Op zo’n drie uur rijden (250 km) van Utrecht ligt langs de Rijn het Duitse Zevengebergte, een prima bestemming voor een weekendje weg en uitstekend te combineren met een bezoek aan Düsseldorf of Keulen. Het vulkanische Siebengebirge met zijn zeven duidelijk herkenbare, puntige  toppen biedt een afwisseling van dorpen met vakwerkhuizen, bossen en akkerland, en zelfs wat wijnbouw, met steeds weer fraaie vergezichten.

Kloosterruïne Heisterbach

Het plaatselijke toeristenbureau heeft een aantal wandelingen online geplaatst, variërend van gemakkelijke rondjes tot pittige dagtochten met een totale stijging van meer dan 500 m, zoals de 14 km lange, afwisselende wandeling rond het dorp Thomasberg, die langs de Kloosterruïne Heisterbach voert (gpx-bestand). De wandelingen zijn niet bewegwijzerd, en de  beschrijvingen op de site zijn niet voldoende om de wandelingen te volgen, dus zorg dat je de bijbehorende gpx-files downloadt en neem een gps mee, anders loop je gegarandeerd fout.
Een bezoek aan het toeristische stadje Königswinter met zijn huisberg de Drachenfels langs de Rijn mag natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je de tandradbaan nemen naar de top van de Drachenfels met zijn beroemde kasteelruïne. Het uitzicht over het Rijndal is er echt spectaculair. Gezellig is het in Königswinter zeker; op een van de terrassen langs de rivier kun je een biertje of glas Riesling drinken en daarna genieten van de gutbürcherliche Küche, bijvoorbeeld in het rustieke Altes Fährhaus.