Dat een Vinex-wijk geen aaneenschakeling van saaie rijtjeshuizen hoeft te zijn, bewijst het Amsterdamse IJburg. Sinds de jaren negentig worden hier op een reeks kunstmatige eilanden in het IJmeer duizenden woningen en bedrijfsruimten gecreëerd. We kenden de wijk eigenlijk alleen van het uitzicht vanaf de A10 bij de Zeeburgertunnel en wilden wel eens van dichtbij te bekijken hoe de Amsterdammers hier wonen. Vanuit Diemen maakten we een wandeling van 11 km in deze tamelijk ruim opgezette, waterrijke buurt. Er wonen nu in totaal 20.000 mensen, en er staan nog drie nieuwe eilandbuurten als uitbreiding in de planning.
We parkeren de auto gratis bij de Ouddiemerlaan in Diemen, aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal en lopen over de Nesciobrug met mooi uitzicht richting IJburg. Wat meteen opvalt, is de grote variatie aan woningen in IJburg, van tamelijk grootschalige appartementengebouwen tot stadsvilla’s aan het water.
Drijvende woningen
Een van de merkwaardigste buurtjes is de Waterbuurt West bij de Haringbuisdijk, waar langs tamelijk smalle steigers 55 drijvende woningen zijn gebouwd; eigenlijk zijn het woonarken met een afwijkende vorm. Als je tussen de woningen door loopt, krijg je een beetje het gevoel in een kampong rond te lopen, waar je wel erg dicht bij het privédomein van de bewoners komt.
Vanaf de Haringbuisdijk hebben we zicht op een een tweede complex met steigerwoningen, tegenover het eerste complex. De bewoners van dit binnenmeer zijn met dit mooie weer druk met bootjes in de weer. Toch wel een unieke woonvorm!
Uitzicht
Even verderop genieten we langs de Windjammerdijk van een schitterend uitzicht over het IJmeer tot aan Durgerdam en het Vuurtoreneiland. De woningen hier hebben vanwege dat uitzicht enorme ramen, en ook hier bekruipt je als passant in deze straat vanwege de inkijk een pottenkijker te zijn. Hoewel de rijtjeshuizen hier slechts een dakterras en geen tuin hebben, liggen de verkoopprijzen hier momenteel rond de 1 miljoen euro.
Het begin van de IJburglaan wordt gekenmerkt door strakke architectuur. Naast een hotel en bedrijven zijn hier veel appartementencomplexen en eengezinswoningen in rijtjesvorm te vinden. Er zijn in deze buurt, waar ook een winkelcentrum is, wel wat parkeerplaatsen langs de straten, maar in het algemeen is de auto in IJburg nauwelijks zichtbaar en naar parkeergarages verdreven.
De opvallende, honderd meter lange rode bank aan de Bert Haanstrakade is een kunstwerk met de titel Space to take Place en nodigt iedereen uit om van het uitzicht hier te genieten. Helaas vergeten sommige genieters de lege bierflessen en energy drinks in de rijkelijk aanwezige vuilnisbakken te deponeren.
Autovrij
De woningen en bedrijfsruimten aan de Sem Presserhof zijn met dwarsprofielen met elkaar verbonden, wat het idee van geborgenheid in een hofje versterkt. Ook in deze tamelijk groene woonstraten zien we geen geparkeerde auto’s.
De stadsvilla’s langs de Zwanenbloemlaan hebben een klein terras en een aanlegplaats voor een bootje; wil je van deze luxe genieten, dien je minstens een miljoen euro te fourneren.
In deze golvende galerij-omheining van een flat langs de IJburglaan menen we lichte invloeden van het modernisme te ontwaren. Het is een geslaagd, speels ontwerp, dat volgens de architect aan de wind refereert, die in IJburg altijd voelbaar is.
Groene zones
Stadstuintjes waarin allerlei groenten en bloemen in bakken worden geteeld, zijn ook hier in opkomst.
Al met al biedt IJburg een mooi overzicht van de moderne stedenbouw, waarbij de bewoners veel gelegenheid tot recrëeren op het water hebben, vaak vanuit de eigen woning. Kies een mooie dag uit voor deze wandeling, dan biedt IJburg een veel vrolijker aanblik dan op een gure herfstdag, met al dat water.
Download het gpx-bestand van de wandeling