Wandelen rond de Grebbeberg in Rhenen

De Grebbeberg is een markant punt in het gevarieerde landschap in het uiterste zuidoosten van Utrecht. Hier eindigt (of begint) de Utrechtse heuvelrug abrupt. Tijdens deze wandeling van 12,4 km heb je vanaf de zuidoever van de Nederrijn goed zicht op deze heuvel en aan het eind beklim je die voor een fraai uitzicht over de rivier en de Betuwe. De wandeling begint bij de parkeerplaats van het Militaire Ereveld Grebbeberg, langs de N225. Naast militairen die bij de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 omkwamen, liggen op deze begraafplaats ook militairen begraven die elders zijn gesneuveld.

De Grebbeberg vanaf de Grebbedijk

Het wandelpad daalt door het bos langzaam af naar de Cuneraweg en volgt na de oversteek van de N225 de Grebbedijk, met mooie uitzichten over de uiterwaarden van de Nederrijn. Op deze koude, zonnige februarizondag genieten we van de ijssculpturen die het zakkende rivierwater heeft gevormd. Het gekraak van brekend ijs klinkt onheilspellend.

Langs de Grebbedijk
De Blauwe Kamer

Veerpont

We bereiken de Blauwe kamer, een natuurgebied waar zich vooral watervogels ophouden, zoals aalscholvers en lepelaars. Je kunt hier zelfs visarenden spotten. De naam Blauwe Kamer verwijst naar de steenfabriek die hier vroeger stond. Met het autoveer, dat aan een kabel wordt voortgetrokken, steken we de rivier over. Zowel aan de noord- als de zuidoever is horeca, dit is een populair recreatiegebied.

Uitzicht op de Grebbeberg vanaf de Rijnbandijk

Limes

We bereiken de Rijnbandijk en lopen in westelijke richting, met mooie uitzichten op de ondergelopen uiterwaarden en de Grebbeberg in de verte. We passeren een replica van een Romeinse wachttoren, gebouwd door een enthousiaste campingeigenaar. Ook hier is de horeca present. De wachttoren staat op de limes, die de grens van het Romeinse Rijk vormde en nog steeds grens tussen Utrecht en Gelderland is.

De Grebbeberg loopt zeer steil af naar de rivier

Grebbeberg

Afhankelijk van de waterstand kun je vlak langs de rivier lopen of hogerop over de Marsdijk. Dan volgt een lawaaiige oversteek van de Nederrijn via de N233-brug, weliswaar met een mooi uitzicht over de rivier, en bereiken we Rhenen. We volgen de Cuneralaan, met links een nieuwgebouwde villawijk en beklimmen de Grebbeberg (52 m) via een lange trap over de verbazend steile helling, die een soort klifwand langs de rivier vormt. Boven aangekomen hebben we een mooi uitzicht naar het zuiden op de Nederrijn en de Betuwe daarachter.

Op de Grebbeberg

Doordat de steile helling naar het zuiden gericht is, heeft zich hier in het microklimaat een bijzondere vegetatie ontwikkeld. Daar zien we nu niets van op de met sneeuw bedekte heuvel. berghelling en top. Door een mooi bos, waar het nogal druk is, lopen we terug naar de parkeerplaats langs de provinciale weg. We komen nog eens terug in een ander jaargetij, voor een geheel andere ervaring in dit mooie gebied.

GPX-bestand van de route