Wandelen in Duitsland: het Kasbachtal bij Linz am Rhein

De Duitse Rijn onder Keulen biedt meer dan alleen de beroemde Drachenfels in Königswinter. Vanuit het schattige plaatsje Linz aan de oostelijke Rijnoever tussen Königswinter en Koblenz kun je bijvoorbeeld met de toeristische Kasbachtalbahn een leuke treinrit maken naar Kalenborn, 300 meter boven het Rijndal. Vandaar kun je door het bos mooi terug wandelen naar Linz, in totaal een afstand van ruim 15 km. Het treintje rijdt het grootste deel van het jaar op zaterdag en zondag een paar keer heen en weer, en in het toeristenseizoen vaker (dienstregeling).

trein
Uitzicht vanaf de machinistenplek

Het rochelende dieseltreintje rijdt steil omhoog en verspreidt tot verbazing en hilariteit van de reizigers een ongelooflijke zwarte roetwolk – nostalgie heeft blijkbaar een prijs.

trein
Het dieseltreintje van de Kasbachtalbahn

De wandeling loopt grotendeels over brede paden langs de kabbelende Kasbach en is nergens steil. In de herfst kleuren de beukenbossen op de hellingen goudgeel.

Beukenbos in het Kasbachtal

Onderweg naar Linz is het een goed idee om na ruim 10 km een pauze in te lassen bij de Brauereischänke Alte Brauerei. Dit gezellige café-restaurant (wo-zo) heeft een verbazingwekkend interieur, vol jachttrofeeën en ambachtelijke werktuigen.

brauerei
Brauereischränke Alte Brauerei

Tegen het eind van de wandeling kun je genieten van een fraai uitzicht over Linz en de druk bevaren Rijn, die tussen de heuvels door zijn weg zoekt.

GPX-bestand van de wandeling (zip-bestand)