Wandelen rond Beekbergen: het Bekbergerpad

Het Bekbergerpad is een bewegwijzerd klompenpad van ruim 13 km rond het Veluwse dorp Beekbergen. De wandeling voert in een licht glooiend gebied door bossen, langs maisvelden en weilanden. Klompenpaden maken zoveel mogelijk gebruik van onverharde paden door boerenland, en dat geldt ook voor deze route. Eenmaal passeer je een drukke provinciale weg, voor de rest heerst de rust langs dit pad.

Je kunt de wandeling beginnen in Beekbergen of bij de Ruitersmolen, een watermolen vlak buiten het dorp, waar een infobord het begin van de route aangeeft. De molen is op dinsdag en donderdag te bezichtigen. Je volgt de kronkelende Oude Beek over het terrein van de watermolen, een prachtig gedeelte van deze wandeling.

Vergezichten en bospercelen wisselen elkaar af. De route voert langs het voormalige sanatorium Het Immendaal, waar ooit tbc-patiënten werden verpleegt. Het monumentale hoofdgebouw is door de vele bomen moeilijk zichtbaar. Nu is hier een zorgcentrum gevestigd.

In het centrum van Beekbergen vind je een supermarkt en een ijssalon. Het laatste deel van de wandeling voert weer langs de Oude Beek naar de Ruitersmolen.