Het Thermenmuseum in Heerlen

Dat de Romeinen ook in Nederland hun sporen hebben achtergelaten, is wel bekend, maar nergens in ons land blijkt dat zo duidelijk als in het Thermenmuseum in het Zuid-Limburgse Heerlen. Het museum biedt ruimte aan de opgravingen van het Romeinse badhuis dat hier in 1940 door een ploegende boer werd aangetroffen, en geeft daarnaast ook een verrassend interessant overzicht over de Romeinse tijd in Limburg. In de ontvangstruimte word je na het kopen van een kaartje welkom geheten en krijg je uitleg over de inrichting van het museum. Dat maakt alvast een gastvrije indruk.

De overdekte thermenhal

Romeins badhuis

In een grote hal krijgen de bezoekers een beeld van de inrichting van een Romeins badhuis aan het begin van onze jaartelling. Alleen de fundamenten van de thermen zijn bewaard gebleven, maar met lichteffecten wordt op verrassende wijze duidelijk gemaakt hoe het badhuis was ingedeeld en waarvoor de verschillende baden dienden. Heel informatief!

Het tepidarium in de thermenhal

Centrale verwarming

Vooral de restanten van het uitgebreide vloerverwarmingssysteem (hypocaustum) zijn nog altijd goed herkenbaar. De Romeinen beschikten daadwerkelijk over een effectieve centrale verwarming.

Replica van de sarcofaag van Simpelveld

Sarcofaag

In het museum is een replica te zien van de beroemde sarcofaag van Simpelveld, een zandstenen grafkist die in 1930 in Simpelveld door een mijnwerker bij graafwerkzaamheden werd aangetroffen. Waarschijnlijk was dit een askist voor een welgestelde Romeinse dame. Het origineel is in het bezit van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Fijn bewerkte voorwerpen

Dagelijks leven

De expositiezalen bieden een uitgebreid inzicht van het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Een aantal gebruiksvoorwerpen is verrassend goed bewaard gebleven en de toelichtingen tussen de vitrines zijn heel informatief.

Een van de museumzalen
Romeinse gebruiksvoorwerpen

Renovatie

Vanaf 2023 zal het Thermenmuseum een uitgebreide renovatie ondergaan, waarna het wordt omgedoopt in Romeins museum. De overdekte hal met de opgravingen is dringend aan restauratie toe en aan de overkant van de straat zal een geheel nieuw museum verrijzen.