Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt schitterend aan het Oosterdok, als indrukwekkend monument voor het grootse maritieme Nederlandse verleden. Vanaf het dak van het NEMO-gebouw (gratis toegankelijk) heb je een prachtig uitzicht op het indrukwekkend egebouw, dat uit 1656 dateert en ooit als magazijn voor de Nederlandse oorlogsvloot diende. Blikvanger langs de steiger is het VOC-schip De Amsterdam, een replica van het schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. Het is ook de grootste bezienswaardigheid van het museum.
Als je het museum binnengaat, kom je eerst op de prachtige overdekte binnenplaats, het pronkstuk sinds de renovatie van 2007-2011. Wie wel eens in het British Museum is geweest, zal het concept zeker herkennen. De collectie van het Scheepvaartmuseum telt 300.000 objecten, maar er wordt slechts een héél klein deel tentoongesteld, vooral ook omdat het museum helemaal de interactieve toer is opgegaan. De tentoonstellingen en activiteiten wisselen, dus bekijk tevoren wat er te doen is. Wij maakten bijvoorbeeld een “zeereis” waarbij de hele groep eerst op een stel banken moest roeien en een lawaaiige zeeslag meemaakte, met een visuele verrassing op het eind. Vooral leuk voor kinderen en meer een soort Efteling-attractie dan dat je echt iets wijzer wordt over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart.
Wie vooral naar dit museum komt om meer over het Nederlandse maritieme verleden te weten te komen, zal vast een beetje teleurgesteld zijn bij zoveel audiovisueel geweld. Toch is er zeker een hoop moois te zien in de “ouderwetse” vitrines van het museum: boegbeelden, allerlei scheeps- en navigatie-instrumenten uit heden en verleden en fraaie scheepsmodellen.
Hoogtepunt van een bezoek aan het Scheepvaartmuseums is ongetwijfeld de nagebouwde Amsterdam, een VOC-schip dat in 1749 vlak na vertrek op zijn eerste reis naar Indië voor de Engels kust verging. Het is een beklemmende ervaring om door nauwe, lage ruimen je weg te zoeken, en de hutten voorin, zoals die van de arts, doen helemaal claustrofobisch aan. En dan te bedenken dat de opvarenden maanden onderweg waren…
Vlak bij de Amsterdam is een zaal ingeruimd voor de Koningssloep, een van het bladgoud glanzend vaartuig dat begin 19e eeuw in opdracht van koning Willem I werd gebouwd.