Wandelen rond Hemmen, langs de Linge en de kasteeltuin

Deze afwisselende rondwandeling van ruim 13 km leidt door het landgoed Hemmen en het gelijknamige dorp in de Overbetuwe tussen Dodewaard en Zetten. Je kunt de wandeling beginnen vanaf het treinstation Hemmen-Dodewaard aan de spoorlijn Tiel-Arnhem. Op het ruime parkeerterrein kun je de auto gratis parkeren.

De eerste kilometers na het station loop je door een vrij kleinschalig landschap van boomgaarden en weilanden, afgewisseld door bosschages. Opvallend zijn de vele heggen langs het wandelpad.

Appelboomgaard aan het begin van de lente

De Linge

Na een kilometer of drie bereik je de rivier de Linge, hier nog maar een klein stroompje dat verder oostwaarts uit het Pannerdensch Kanaal (Nederrijn) ontspringt, door de Betuwe kronkelt en bij Gorinchem als een flinke stroom in de Merwede stroomt. In de omgeving hier zijn diverse belangrijke vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Al sinds de ijzertijd wonen hier mensen.

Kasteeltuin

Even verderop bereik je de fraaie kasteeltuin in Engelse stijl van het voormalige landhuis Hemmen, dat in 1757 werd gebouwd op de resten van het middeleeuwse kasteel. Van dit kasteel bestaan geen betrouwbare afbeeldingen. In 1945 werd het landhuis volledig verwoest door Britse en Canadese militairen, die een groep Duitse parachutisten in het landhuis wilden verdrijven.

De ruïne van het landhuis in het kasteelpark, Hemmen

Hemmen

Let in de kasteeltuin op de enorme plataan, waarvan de stam een omtrek van maar liefst acht meter heeft. Vanuit het park loop je naar het dorp Hemmen, dat een mooie kerk en een schilderachtig pleintje met witte huizen heeft. Even verderop is een pannenkoekenhuis.

Hemmen

Door een afwisselend landschap met nogal wat bos en later langs weilanden loop je terug naar het treinstation Zetten-Dodewaard, het begin- en eindpunt van deze afwisselende wandeling. Een aanrader in alle jaargetijden, maar vooral in het voorjaar, als de boomgaarden in bloei staan.

Het kerkje van Hemmen