Pieterpad: wandelen van Houthem naar Maastricht

Een van de meest “buitenlandse” wandelingen in Nederland voert van station Houthem-St.-Gerlach naar Maastricht, dwars door het Limburgse mergelland (gpx). Het exotische tintje zit hem natuurlijk in de voor Nederland zeldzame uitzichten op de mergel die hier aan het oppervlak komt, meest op de plaatsen waar deze kalksteen werd gewonnen.

De mergelgroeve Blom

De wandelroute is onderdeel van het Pieterpad van Groningen naar Maastricht en voert bij Berg en Terblijt vlak langs de mergelgroeve Blom, die in de tweede helft van de twintigste eeuw door de familie Blom werd geëxploiteerd, maar inmiddels tot natuurgebied is omgevormd. In de groeve waan je je op een zonnige dag in een rotsig buitenland. Dat hier ooit kalksteen werd gewonnen, is nog goed zichtbaar in een gegroefde loodrechte wand. De temperatuur kan hier overdag flink oplopen en ’s nachts sterk dalen, wat voor een bijzondere flora zorgt.

Grotten bij Bemelen

Met wat geluk zie je rond een van de poelen de zeldzame Geelbuikvuurpad, die hier na beëindiging van de kalksteenwinning is uitgezet. Ook lopen er Nieuw-Zeelandse Kune Kune-varkens rond, die de vegetatie binnen de perken moeten houden.
Er voert een kort wandelpad door de groeve naar een tweede ingang, vanwaar je over de asfaltweg weer naar het Pieterpad terug kunt. Een eind verder op de route passeer je de groeven van de Bemelerberg met diverse grotten, die wegens instortingsgevaar niet toegankelijk zijn.

Een reactie

  1. Jammer dat je die grotten niet in mag. Ik ben wel in andere kalkgrotten geweest en die waren echt mooi. Ook fietsen door ondergrondse grotten was ook leuk daar in de buurt. Tussen Maastricht en valkenswaard volgens mij.

Reacties zijn gesloten.