Het Máximapark in Leidsche Rijn, Utrecht

Het Máximapark tussen de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern in Utrecht is een verrassend en verrassend uitgestrekt park; het is even groot als de hele binnenstad van Utrecht en bijna even groot als Central Park in New York.

Hoewel het park nog niet lang officieel bestaat – het werd in 2013 door koningin Máxima geopend – maakt het al een heel ‘volwassen’ indruk. Dat ontdek je al snel als je een van de wandelingen of fietsroutes volgt die in het park zijn uitgezet.

‘Wood Chapel’ van William Speakman en Gijs Frieling

Leuk om te volgen is de beeldenparkroute, die langs negen bijzondere kunstwerken in het Máximapark loopt, waaronder ‘Barricade’ van Fernando Sánchez. Het kunstwerk bestaat uit in brons gegoten, levensechte autowrakken en andere objecten, die dwars over het Beukenpad liggen. Al even intrigerend is ‘Wood Chapel’ van William Speakman en Gijs Frieling.

Boeiend in het Máximapark is dat het een heel natuurlijke indruk maakt, met weides en met riet omzoomde sloten, terwijl er bijvoorbeeld ook een gestileerde Japanse tuin met pagode en theehuis is. De horeca wordt niet vergeten: er zijn diverse restaurants en cafés om te pauzeren tijdens een wandeling of fietstochtje door het park.