Het Kröller-Muller Museum en de Beeldentuin in Otterlo

Het Kröller-Müller Museum ligt op een wat merkwaardige plek, in het afgegrendelde natuurgebied De Hoge Veluwe, waarvoor je eerst een duur toegangskaartje moet kopen. Laat je daardoor niet weerhouden, want de collectie van het museum, met een aantal van de bekendste Van Goghs, is uniek en de bijbehorende beeldentuin is een uitgebreide verkenning waard.

Een wandeling door de beeldentuin is een ware ontdekkingstocht, waar je telkens verrast wordt door de beeldhouwwerken, die een zeldzaam harmonisch geheel vormen met de rododendrons, coniferen en loofbomen.

Jardin d’émail van Jean Dubuffet

Het bekendste werk in de beeldentuin is ongetwijfeld Jardin d’émail van Jean Dubuffet, dat onlangs een grondige opknapbeurt heeft gekregen en nu weer jaren mee kan. Het unieke van dit kunstwerk is dat de bezoekers er vrijelijk in kunnen rondlopen, een ervaring die je je zeker niet moet laten ontgaan. In of vlak na regen is het kunstwerk niet toegankelijk, want dan kan het oppervlak verraderlijk glad zijn.

Needle Tower II van Kenneth Snelson

Een ander opvallend object is de huizenhoge Needle Tower van Kenneth Snelson, een gecompliceerde sculptuur die de vorm van een ster aanneemt als je er recht onder staat. ’s Winters (1-11 tot 1-4) is deze sculptuur niet te bezichtigen.

Homme et Femme van Eugène Dodeigne

Homme et Femme van Eugène Dodeigne krijgt in de maanden mei en juni nog meer cachet dankzij de bloei van de omringende rododendrons, een prachtige omlijsting voor deze indrukwekkende beelden.

Amphitheatre van Marta Pan

Het Rietveldpaviljoen is een ontwerp van Gerrit Rietveld, oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk onderkomen voor kleinere beelden in de Sonsbeek-tentoonstelling van 1955 in Arnhem. Het uit eenvoudige panelen opgetrokken gebouw viel zo in de smaak dat het in de beeldentuin van het Kröller-Müller museum een nieuwe plek geeft gevonden.

Het Rietveldpaviljoen