Vlakbij de Nederlandse grens, ten oosten van Venray, en onder de rook van het Ryanair-vliegveld Weeze, ligt het Duitse bedevaartsoord Kevelaer. Hier kun je het Rijke Roomse Leven nog volop aantreffen in de kaarsenboetieks en souvenirwinkels met heiligenbeelden. Ook als al die katholieke parafernalia je niets zeggen, is een bezoek aan Kevelaer de moeite waard, want het is ook een gezellig plaatsje met een autovrij centrum en volop horeca. Jaarlijks trekt het circa een miljoen bezoekers, waaronder veel landgenoten uit het nabije Limburg op de fiets.
Pelgrimsoord
De naam Kevelaer klinkt Nederlands, en dat is niet zo vreemd, want Kevelaer maakte ooit deel uit van de Spaanse Nederlanden en er werd een Nederduits dialect gesproken. Kevelaer is verreweg de grootste pelgrimsplaats van West-Europa, waar al sinds 1642 een genadebeeld van de Maagd Maria wordt aanbeden, onder de naam Consolatrix Afflictorum – Troosteres der Bedroefden. Een marskramer zou in dat jaar tot driemaal toe van de Heilige Maagd opdracht hebben gekregen op deze plek een kapel te bouwen.
Vanouds komen er ook veel Nederlandse katholieken naar Kevelaer, die in het protestantse noorden hun geloof niet in het openbaar mochten belijden. Ook de grote volksschrijver Gerard Reve bezocht Kevelaer in de jaren tachtig regelmatig, toen hij in Weert woonde. In het videofragment hieronder legt hij uit waarom.