Kerstmarkt en kermis in Lille, Frankrijk

Vanaf half november zijn de Europese steden weer in kerstsfeer. Populair is een bezoek aan de Duitse kerstmarkten, zoals in Münster, Düsseldorf en Keulen, maar ook in België en Frankrijk is het een en al gezelligheid. In Noord-Frankrijk is de kerstmarkt van Lille een bezoekje waard. Vanuit Zuid- en Midden-Nederland is deze stad gemakkelijk in een dagtocht te bezoeken.
Lille (In Vlaanderen ook Rijsel geheten) heeft nogal te lijden onder een slechte reputatie, maar de laatste jaren is de stad enorm opgeknapt en je vindt er fraaie pleinen en avenues met staaltjes van Vlaamse bouwkunst. In de warenhuizen (Printemps) en vele boetieks is het goed shoppen, en de stad kan ook bogen op een belangwekkend museum, het Palais des Beaux Arts (dinsdag gesloten), met werken van Franse, Vlaamse en Hollandse meesters.

Van 21 november tot en met 30 december (niet op 25 december) zijn er op de Place Rihour zo’n tachtig kramen te vinden waar naast souvenirs en kerstartikelen natuurlijk ook glühwein (vin chaud) en allerlei hapjes genuttigd kunnen worden. De kerstmarkt is niet zo groot als in de Duitse steden, maar gezellig is het er zeker. En dat geldt voor het hele centrum van Lille. De vele cafés en restaurants en de voorname gebouwen bieden een vleugje Parijs voor de noorderling, en op de Grand Place is het reuzenrad van 50 m hoog een attractie die je niet mag missen – niet aanbevolen voor mensen met hoogtevrees!

Neem zeker ook een kijkje in de buurt van het TGV-station Lille Europe, waar fraaie staaltjes moderne architectuur te bewonderen zijn in het Euralille-complex, een winkelcentrum en kantorengebied dat in de plaats gekomen is van een verpauperd stadsdeel. De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de renovatie van dit gebied.
Parkeren is in Lille simpel: op de enorme Champ de Mars kun je de auto voor € 3 de hele dag stallen. Vandaar wandel je gemakkelijk naar de kerstmarkt en de binnenstad. Met de trein is Lille via een overstap in Brussel-Zuid te bereiken, maar de tarieven zijn relatief hoog (vanaf € 44 enkele reis).