India: campagne tegen wildplassers

Plakkaat in een bushokje

Een van de minder prettige aspecten van reizen in India is dat het her en der nog wel eens schort aan elementaire hygiëne. Obers die je bord met een smerige lap oppoetsen, ongewassen lakens in budgethotels, hopen vuilnis op de straathoek, koeienflatsen – wie een tijdje in India heeft rondgereisd, zal deze ergernissen zeker herkennen. Al even onaangenaam zijn de confrontaties met mensen die open en bloot langs de openbare weg hun behoefte doen. En vertrouw ook vooral de zee en het strand bij vissersdorpen niet. Deze dienen als toilet voor het hele dorp, zo blijkt als je ’s ochtends vroeg een strandwandeling maakt.

Tegen alle wildplasserij en wildpoeperij is de Indiase overheid inmiddels een heus offensief gestart. En kennelijk met succes, want tijdens onze laatste reis door het zuiden van India zagen we heel wat minder poepende en plassende mensen langs de weg dan zeven jaar geleden, al reden we toen door een veel armer gebied. in de dorpen zagen we nu instructieve posters, waarop in woord en beeld duidelijk werd gemaakt wat wel en niet de bedoeling is, zodra je aandrang voelt.

Instructief tableau in Mysore

De opvoeden bij de jeugd begint, weet ook de Indiase overheid. Het levensechte tableau links kwamen we tegen op een feestterrein in de Zuid-Indiase Mysore. Veel zin om het toilet op te zoeken lijkt het jongetje nog niet te hebben, maar misschien moet zijn moeder eens flink met fris geurende WC-eend aan de slag in het wc-hok?