Griezelen in Museum de Gevangenpoort

Het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats in Den Haag

Nu de Gouden Eeuw met een tv-serie volop in de belangstelling van de media staat, leek het ons leuk een bezoek te brengen aan een van de sleutellocaties in de Nederlandse geschiedenis: de Gevangenpoort in Den Haag, waar Cornelis de Witt in het rampjaar 1672 twee weken lang opgesloten zat. Samen met zijn broer Johan werd hij op gruwelijke wijze door het gepeupel gelyncht, en dat is de kern van het verhaal dat de gids tijdens de (verplichte) rondleiding door het cellencomplex en de martelkamers vertelt. Merkwaardig was dat de gids zich met zijn nogal simpele, maar beeldende relaas vooral tot jeugdige bezoekers richtte, al liep er met ons groepje slechts één kind mee. Daar komt bij dat het museum zich met alle gruwelijke martelwerktuigen ook niet primair op kinderen lijkt te richten, maar dat is misschien een ouderwetse gedachte. Opvallend was dat er maar heel weinig bezoekers waren op deze regenachtige zondagmiddag, en dat zou je toch niet verwachten bij zo’n belangrijk historisch monument.

 
Museum de Gevangenpoort

Na Museum de Gevangenpoort bezochten we de Galerij Prins Willem V in hetzelfde gebouw, waar we met de weinige andere belangstellenden van een deskundige Haagse vrijwilligster een gratis rondleiding kregen (elke zondagmiddag on 13.45 uur) die zeer de moeite waard was, ook al omdat de prachtige galerij zo volgepropt is met schilderijen dat je nauwelijks weet waar je moet kijken als je binnenkomt.

 
Tong en vinger van de gebroeders De Witt

Tot slot togen we nog naar het Haags Historisch Museum aan de overkant van de Hofvijver, dat alleen al de moeite waard is vanwege twee zeer curieuze objecten: de tong van Johan de Witt en de vinger van Cornelis de Witt zijn hier te bekijken, in een houten kistje achter glas. In dit museum waren overigens vrijwel helemaal geen andere bezoekers. |Werk aan de winkel dus voor de marketingafdeling van de Hofvijver-musea.Zowel de Gevangenpoort, de Galerij Prins Willem V als het Haags Historisch Museum zijn met een passepartout van € 12,50 te bezoeken. Met een Museumkaart heb je gratis toegang.