Het Alhambra in Granada behoort zeker tot de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Europa, en als je ook maar een beetje in de buurt bent, moet je zeker de kans grijpen om deze imposante Moorse erfenis in Spanje niet te bezoeken. Maar opgelet, een bezoek aan het Alhambra vraagt de nodige voorbereiding. Wie verwacht simpelweg een toegangskaartje voor een willekeurige dag te kunnen kopen, komt mogelijk van een koude kermis thuis.
Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers aan het uitgestrekte Alhambra-complex teruggelopen en zijn toegangstickets wat gemakkelijker verkrijgbaar, maar zodra de Aziaten en Amerikanen terug zijn, zul je soms al weken tevoren online je tickets moeten aanschaffen. Zo was de situatie in elk geval vóór de coronacrisis. Koop je tickets via de officiële website en niet via een van de vele tussenhandelaren, die een opslag rekenen zonder dat je daar iets extra’s voor terugkrijgt. Lukt het niet om tickets online te bestellen? Probeer het dan op de dag voor je geplande bezoek of ’s ochtends op de dag zelf om telefonisch tickets te reserveren: +34 858889002.
Tijdblokken
Tijdens het reserveren kies je ook een tijdsblok voor het Nazridenpaleis, waar per half uur niet meer dan 300 bezoekers naar binnen mogen. Kies dit blok zorgvuldig, je moet namelijk eerst je online reservering (op je telefoon of geprint) voor een ticket inwisselen, en van de kassa naar het Nasridenpaleis is het zeker een kwartier lopen. Bij het inwisselen van je online reservering moet je je legitimeren, neem dus paspoort of ID mee! Houd er ook rekening mee dat de toegang vanuit de stad naar de kassa en ingang van het Alhambra veel tijd vergt, zeker als je gaat lopen. Het is niet uitgesloten dat je in de stegen op de helling verdwaalt, en eenmaal boven is het niet evident waar de kassa zich bevindt. Een taxi nemen is toch wel het veiligst, want als je je te laat bij de kassa meldt, heb je kans dat je de toegang wordt geweigerd.
Nazridenpaleis
Het Nazridenpaleis is een absoluut hoogtepunt van islamitische architectuur. De detaillering van de versieringen is ronduit verbijsterend. Het beroemdste onderdeel van het hele Alhambra is wel de Patio de los Leones, een binnenplaats met een fontein met twaalf water spuwende leeuwen.
Het Alhambra is eeuwenlang verwaarloosd en diverse keren met afbraak bedreigd, maar nu de stad Granada ten volle beseft hoe waardevol deze UNESCO-werelderfgoed-attractie is, worden er voortdurend restauratiewerkzaamheden verricht. Het kan dus voorkomen dat bepaalde gedeelten afgesloten zijn.
De versieringen in het Alhambra verdienen een uitgebreide inspectie. Vaak gaat het om ingewikkelde, kleurrijke geometrische patronen. Raak ze niet aan en leun niet tegen de kunstig bewerkte wanden, dat komt je op een reprimande van de bewaking te staan.
Palacio del Pórtico
Het Palacio del Pórtico was ooit een onderdeel van het Palacio del Partal, een complex uit het begin van de 14e eeuw dat grotendeels verloren is gegaan. In de vijver worden het paleis en de bijbehorende dadelpalm bij windstil weer fraai gereflecteerd, bijna zoals in een spiegel. Achter de vijver is een mirador, die naar drie kanten een schitterend uitzicht op Granada biedt.
Je kunt ruim de tijd nemen voor een bezichtiging van het Nazriden-paleis, als je eenmaal binnen bent op de aangegeven bloktijd, is er geen tijdlimiet om weer te vertrekken.
Alcazaba
Het Alcazaba-fort is het oudste nog resterende gedeelte van het Alhambra. Vanaf de westelijke Torre de la Vega, voorzien van een klokkentoren en diverse vlaggen, heb je een schitterend uitzicht over Granada en de wijde omgeving, tot aan de vaak besneeuwde hoogste top van de Sierra Nevada, de Mulhacen.
Generalife
Het Generalife-paleis was het zomerpaleis en landgoed van de Nasridische sultans van Al-Andalus, zoals Spanje tijdens de Moorse overheersing genoemd werd. De gebouwen zijn eenvoudig en de gedetailleerde versieringen van het Alhambra ontbreken vrijwel volledig. Dit was vooral een complex waar de islamitische heersers zich konden ontspannen. Het Generalife is door een brug over de diepe kloof met het Alhambra verbonden. De tuinen gelden nu als de fraaiste voorbeelden van Moorse tuinarchitectuur, waarin water een prominente rol speelt. Je vindt hier bijvoorbeeld ook een watertrap, waardoor het water kunstig omlaag wordt geleid naar de Patio de la Acequia.
De tuinen zijn grotendeels een 20e-eeuwse reconstructie op grond van een beschrijving uit de 16e eeuw, aangevuld met archeologisch onderzoek. De laatste jaren proberen botanici ook de oorspronkelijke flora van de Moorse tuinen zoveel mogelijk terug te brengen.
Granada
Behalve het Alhambra is ook de stad Granada zeker een bezoek waard. De straten richting Alhambra zijn weliswaar behoorlijk vertoeristiseerd met allerlei souvenirshops en horeca, maar laat je daardoor niet weerhouden om een tijdje rond te dwalen. In de buurt van de Fuente de las Granadas vind je talloze terrassen en betaalbare restaurants.