Wandelen op Gran Canaria: La Fortaleza – La Laguna

Deze fraaie wandeling in het wat hogere binnenland voert langs – en zelfs dwars door — spectaculaire rotspartijen, met uitzichten over palmbosjes en misschien wel het mooiste dal van heel Gran Canaria, de vallei van Santa Lucía de Tirajana. Er zijn geen lange afdalingen of stijgingen en de paden zijn weliswaar stenig, maar in het algemeen goed te belopen.

voetpad
Op weg naar La Fortaleza

We parkeren de huurauto op de ruime parkeerplaats bij de begraafplaats van Santa Lucía langs de GC-561, 2 km buiten het dorp. Vandaar lopen we in een half uurtje naar La Fortaleza de Ansite, een spectaculaire gat in een rotsformatie, waar we aan de zuidkant een schitterend uitzicht op nog meer bizarre rotsen hebben. Volgens lokale historici zouden de de laatste oorspronkelijke bewoners van het eiland zich hier eind 15e eeuw voor de Spanjaarden verborgen hebben gehouden, totdat die het hele eiland gewapenderhand veroverden, maar veel bewijs is daar niet voor.

La Fortaleza

Aan het eind van de holte lopen we links om La Fortaleza heen (niet aangeraden bij flinke hoogtevrees). Iets verderop langs de route ligt het Centro de Interpretación de la Fortaleza, dat met vitrines en teksten informatie biedt over de geschiedenis van deze wonderlijke plek en het leven van de oorspronkelijke bewoners voor de komst van de Spanjaarden, aan de hand van de vele archeologische vondsten die hier in de omgeving zijn gedaan.

Akkertjes en palmen

Met uitzicht op de diepe Barranco de Tirajana en het Sorrueda-stuwmeer, dat bij onze wandeling goeddeels leegstaat na een droge winter, lopen we langs Canarische palmbosjes, bescheiden akkers en een paar gehuchten met diversel B&B’s in de richting van de Santa Lucía-vallei. Als je geluk hebt is hier langs de route misschien een bar open.

De klim naar de Mirador de Ingenio

Via een stenig pad stijgen we de kloof uit, tot zo’n 600 meter hoogte. Het is inmiddels flink opgeklaard en het wordt op deze januaridag al behoorlijk warm in de zon.

Uitzicht over de Vallei van Santa Lucía de Tirajana

Mirador

We bereiken de Mirador de Ingenio, waar we even stoppen voor het prachtige uitzicht over de vallei van Santa Lucía de Tirajana, met daarachter het massief van de Pico de las Nieves, de hoogste top van het eiland (1949 m). Gelukkig is de vallei beschermd en is die niet volgebouwd met allerlei hotels en andere toeristische voorzieningen. De hoge Canarische Phoenix-palmen, de bergen en de witte huizen geven de vallei een romantische aanblik in het late namiddaglicht.

Santa Lucía de Tirajana

Iets verderop kun je afslaan naar het pittoreske dorp Santa Lucía (niet opgenomen in onze track), dat met zijn hooggelegen kerkja en park vol subtropische planten en bloemen zeker een bezoekje waard is.

Een iets langere variant van deze wandeling wordt beschreven in de uitstekende Rother Wandelgids Gran Canaria van Izabella Gawin (wandeling nr. 39).