De Fondation Louis Vuitton in Parijs, een museumschip met enorme zeilen

Als je eens iets geheel anders wilt zien dan de traditionele Parijse monumenten als de Eiffeltoren, het Louvre en de Arc de Triomphe, is het tijd voor een excursie naar het Bois de Boulogne aan de westelijke stadsrand van Parijs. Daar verrijst de Fondation Louis Vuitton, een merkwaardig bouwsel van glaspanelen, houten balken en beton, dat wel wat op een enorm schip met opbollende zeilen lijkt. Dit museum en cultureel centrum is sinds de opening razend populair, al is het al sinds het eerste ontwerp niet onomstreden.

museum
Een enorm schip met zeilen

Frank Gehry

De bouwkosten van de Fondation Louis Vuitton waren op €100 miljoen begroot, maar uiteindelijk bleek het achtmaal zo duur. Het gebouw is een ontwerp van de Amerikaans-Canadese architect Frank Gehry, bekend door opvallende creaties als het Guggenheim Museum in Bilbao, het Neuer Zollhof in Düsseldorf en het Dansende Huis in Praag. Deze bouwstijl staat bekend als het deconstruvisme. De Fondation biedt vooral plaats aan wisselende tentoonstellingen, zoals in de winter van 2021-2022 de schilderijencollectie van de Russische gebroeders Morozov.

watertrap
Ruisende watertrap

Voor je bij de ingang komt passeer je een enorme trap waar het water ruisend omlaag stroomt. Ben je na de stringente veiligheidscontrole eenmaal binnen, kun je via het auditorium een niveau afdalen en dit waterschouwspel van onderaf bekijken.

installatie
Spiegelpaleis

Installatie

Op hetzelfde niveau bevindt zich de installatie Inside the Horizon van de IJslandse kunstenaar, een fascinerend lichtspel van spiegelende panelen, dat de bezoeker behoorlijk in verwarring kan brengen.

uitzicht
Uitzicht op La Défense

Galerijen

Het gebouw is een onoverzichtelijke wirwar van doorgangen en trappen, maar uiteindelijk moet het lukken om de galerijen op de bovenste verdiepingen te vinden, waar je prachtig zicht hebt op de gecompliceerde constructie van het gebouw. Het uitzicht over Parijs met de Eiffeltoren en de zakenwijk La Défense in de verte is beslist de moeite waard. De wind kan hierboven vrij spel hebben, bezoek de galerijen ’s winters daarom voordat je je jas in de garderobe beneden afgeeft of na het museumbezoek. Bij slecht weer zijn de galerijen gesloten.

constructie
Spectaculaire constructie

Houten en metalen balken dragen de constructie, die uit 3600 matglazen en 19.000 betonnen panelen bestaat.

galerij
De galerijen bieden zitruimte

Restaurant

De terrassen bieden de gelegenheid je eigen meegebrachte eten en drinken te nuttigen. Geen slecht idee, want het luxe restaurant op de begane grond is peperduur en kent lange wachttijden. Een café voor een kop koffie of een broodje is er om duistere redenen niet.

museumzaal
De Morozov-expositie eind 2021

Wisselende tentoonstellingen

De Fondation Louis Vuitton biedt vooral ruimte aan grote wisselende tentoonstellingen. De museumzalen zijn over meerdere verdiepingen verspreid, waar overigens helemaal niets van de bijzondere constructie te zien is. Het kan enorm druk zijn in het museum, dat niet helemaal berekend lijkt op de bezoekersstroom. Bekijk daarom op de website van de Fondation wat de rustigste tijden zijn voor een bezoek. Een ticket kost € 16, jongeren en gezinnen voordeliger.