Fietsen en wandelen in Saarland

Een wat minder bekende streek in Duitsland is Saarland, de kleinste Duitse deelstaat ten zuidoosten van Luxemburg, tegen de Franse grens aan. Vlakbij dus, en prima geschikt voor een lang weekend wandelen en fietsen. Langs de rivier de Saar loopt een prima fietspad, helemaal tot aan de monding in de Moezel bij Trier, en in de beboste heuvels rond de Franse grens kun je fraaie wandelingen maken en van vergezichten genieten. De Franse invloed is hier duidelijk aanwezig, het Saarland heeft na de Tweede Wereldoorlog zelfs een tijdje onder Frans bestuur gestaan (Protectoraat Saarland).

Saarpolygon op de 150 m hoge steenberg (Halde) bij Ensdorf

Saarpolygon

Waar je ook bent in de wijde omgeving van Saarbrücken, steeds weer zie je de Saarpolygoon, een reusachtige staalconstructie op de top van de Bergehalde Ensdorf, een 150 m hoge steenkoolafvalberg. De veelhoek is een monument voor de mijnbouw en staalproductie in het Saarland, die een belangrijke rol speelde in Hitlers oorlogsindustrie en tot eind twintigste eeuw van groot economisch belang was. Je kunt de steenberg beklimmen vanaf de parkeerplaats op de Starenweg in Ensdorf. Er is een steil en een minder steil pad naar de top; het steile pad is echt steil! In een half uurtje ben je boven en kun je van een schitterend uitzicht over het Saardal genieten. De polygoon is ook te beklimmen, die brengt je nog 30 meter hoger. In zuidoostelijke richting zie je het enorme industriecomplex van de Völklinger Hütte, ooit de modernste hoogoven en staalfabriek van Duitsland, nu omgevormd tot themapark en museum (UNESCO Werelderfgoed).

De Frans-Duitse grens bij Berus

Wandelen

Saarlouis is een goed uitgangspunt voor wandelingen in het Duits-Franse grensgebied. Vanaf het hooggelegen, schuwlelijke Europamonument bij Berus (grote parkeerplaats) is een mooie rondwandeling te maken, de Berus Tafeltour. Deze voert via rustige paden door bos en weide naar het Franse dorpje Berviller-en-Moselle, dat een veel landelijker sfeer ademt dan de keurige dorpen aan de Duitse zijde van de grens.

In de bossen bij Merviller-en-Moselle, Frankrijk


Traumschleife Der Gisinger

Vanaf de Kirmesplatz in het dorp Gisingen is het eveneens goed wandelen. Deze parkeerplaats biedt een groot overzichtsbord van allerlei wandelingen in de omgeving. De Traumschleife Der Gisinger voert door de heuvels rond dit dorp en door tamelijk ongerepte en verlaten dal van de de Itzbach. De totale stijging bedraagt 300 meter, waarvoor je wordt beloond met fraaie vergezichten.

Het dal van de Itzbach

Fietsen

Een fietstocht langs de Saar is een gemakkelijk en aantrekkelijk uitje. Omdat er een spoorlijn langs de rivier loopt met veel stationnetjes en de stoptreinen zonder probleem fietsen meenemen, hoef je niet per se naar je startpunt terug te fietsen. Het traject tussen Saarlouis en Trier in Rheinland-Pfalz is circa 80 km en heel afwisselend.

De Saarschleife met uitzichtpunt

Een paar kilometer na het dorp Schwemingen volgt de beroemde Saarschleife, een spectaculaire meander in de rivier, die van bovenaf veel beter zichtbaar is dan beneden. Je kunt omhoog klimmen naar het spiraalvormige uitzichtplatform Cloef, dat vanaf de rivier goed zichtbaar is en 280 meter boven de Saar ligt. Het 3,5 km lange wandelpad erheen is erg steil.

Fietspad langs de Saar bij Saarburg

Saarburg

Zo’n 35 km na Saarlouis passeer je het hoger gelegen dorp Saarburg. Het loont zeker de moeite de korte klim naar boven te nemen en het dorp te verkennen. Midden door het dorp loopt een beek, die in een fraaie waterval uitmondt. Daaromheen liggen fleurige wandelstraten vol terrassen. Dat het hier van de toeristen wemelt, is onontkoombaar.

Het pittoreske toeristendorp Saarburg

Naarmate je dichter bij Trier komt, worden de hellingen steiler en de heuvels hoger. Je ziet hier behalve bos ook steeds meer wijnbouw. Bij de monding van de Saar in de Moezel loont het om een blik op de samenvloeiing te werpen. Het water van beide rivieren verschilt behoorlijk van kleur. Hierna volg je de veel bredere Moezel nog enkele kilometers naar de grote stad Trier. Op weg naar het station van Trier passeer je de beroemde Porta Nigra, een Romeinse poort uit de 2e eeuw. In de middeleeuwen werd de poort onderdeel van een kerk, een van de redenen dat deze zo goed bewaard is gebleven.

De Porta Nigra in Trier