Antwerpen Zoo: konijntjes voor de gieren

Voedertijd voor de gieren en de maraboes

De tijd dat dierentuinen bevolkt werden door sneue beesten in veel te krappe hokken is wel zo’n beetje voorbij. Een goed voorbeeld van een dierentuin die met zijn tijd meegaat,  is de Zoo van Antwerpen, die met Artis in Amsterdam tot de oudste dierentuinen ter wereld behoort. De Zoo ligt direct naast het Centraal Station en is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar met de Intercity naar Brussel. Bij het ticketloket krijg je een informatieblad over de voedertijden, en het is zeker aan te raden die in de gaten te houden, want de verzorgers maken er een leuke en interessante belevenis voor jong en oud van. Zo krijgen de gieren en mariboes verse dode konijntjes toegeworpen, wat enig spektakel oplevert als de prooien door de hongerige vogels verscheurd worden.  Ook het voeren van de pinguïns (binnen en buiten) en de jonge olifantenstieren bij de historische Egyptische tempel uit 1856 is leuk om te bekijken.

Het leeuwenverblijf

Het leeuwenverblijf is een geslaagde poging om een meer natuurlijke omgeving voor deze aartsluie roofkatten te creëren. Je kunt ze vanaf diverse uitkijkposten observeren en met een beetje fantasie waan je je zelfs op de Afrikaanse savanne.
Behalve dierentuin is de Zoo ook een fraai stadpark met veel mediterrane planten, en is er een imposante tropische wintertuin, waarin exotische vlinders rondfladderen.

Duikers maken de ruit schoon

Het aquarium verdient zeker ook een bezoek. Achter een enorme glasruit kun je een echt koraalrif met duizenden vissen  bewonderen. De duikdemonstraties zijn speciaal voor jonge kinderen een belevenis (wees als Nederlander niet verbaasd als de Zoo-medewerkster tijdens haar praatje de kinderen verzoekt “op hun poep” te gaan zitten).
Sommige dierenverblijven worden momenteel grondig verbouwd, zoals het giraffeverblijf, dus het kan zijn dat sommige tijdelijk gesloten zijn. Een kaartje voor de Zoo kost € 17,50 tot € 22,50, afhankelijk van het seizoen (tot 18 jaar € 5 korting, tot 3 jaar gratis). Let op: met ING rentepunten kun je via Mr. Ticket kaartjes met korting bestellen voor de Zoo, maar dit is soms nauwelijks goedkoper dan het tarief van de Zoo zelf, ondanks de leuze “met € 7,50 korting”. Kijk dus eerst naar de ticketprijzen op de website van de Zoo Antwerpen. De Belgische spoorwegen verkopen voordelige combitickets en ook de NS heeft regelmatig Antwerpen-voordeelacties. Bij NS International kun je online treintickets naar Antwerpen kopen.