De abdij Rolduc in Kerkrade

Op onze fietstocht langs de grenzen van Nederland waren we de abdij Rolduc, die pal langs de Duitse grens ligt, al eens gepasseerd. De coronacrisis verhinderde toen een bezoek. Jammer, want de oudste en grootste abdij van de Benelux is absoluut een bezichtiging waard. We konden er nu ook logeren, want het complex biedt ook ruimte aan Abdij Hotel Rolduc. Zo hadden we de kans de bijzondere sfeer te proeven van deze stille oase in het verstedelijkte Parkstadgebied rond Kerkrade.

rolduc
Een nevelige ochtend in Rolduc

Werelderfgoed

De abdij, die op de UNESCO-werelderfgoed lijst staat, werd in 1104 gesticht en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijk religieus en politiek bestuurscentrum. Sinds halverwege de achttiende eeuw behaalde Rolduc veel inkomsten uit de steenkoolwinning. De abdij heeft ook nu nog een religieuze functie, want sinds de jaren zeventig is in Rolduc een grootseminarie gevestigd, waar priesterstudenten uit alle windstreken een opleiding volgen. Het seminarie is werd in de jaren zeventig opgezet door de Limburgse bisschop Gijsen, die zich voor een katholiek reveil inzette.

rolduc
De hotelingang naast de abdijkerk

Abdijkerk

Als je door de poort bij de parkeerplaats het abdijterrein betreedt, lijkt het gebouwencomplex ietwat intimiderend. Maar je kunt via de hotelingang (bordjes receptie) vrij door de gangen wandelen en de sfeervolle kloostertuin (met café) bekijken. Ook de kerk (rechtsaf na de receptie) is vrij toegankelijk, al is die helaas niet altijd geopend. Het 12e-eeuwse romaanse interieur, dat in de loop der eeuwen flink is aangepast, is beslist een bezichtiging waard.

rolduc-kerk
Interieur van de abdijkerk

Over de kwaliteit van de schilderingen die de Duitse kanunnik M. Goebels rond 1900 heeft aangebracht, verschillen de meningen, maar kleurrijk zijn ze zeker. Eind 19e eeuw is de kerk gerestaureerd door architect Pierre Cuypers (bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam), die enkele uitbreidingen liet slopen en de kerk weer meer het oorspronkelijke romaanse karakter gaf.

De crypte met sarcofaag onder de abdijkerk

Crypte

De opvallend grote crypte is het hoogtepunt van de kerkbezichtiging. De kapitelen van de vele zuilen zijn fraai versierd met allerlei gebeeldhouwde dierenfiguren. In de sarcofaag voor het altaar zie je een geraamte liggen; dit zou het gebeente van Ailbertus van Antoing zijn, een van de stichters van de abdij, maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het om de botten van drie verschillende middeleeuwse skeletten gaat.

Gang in het abdijcomplex

Wijngaard

Als je linksom langs de abdij loopt, kom je bij de toegang tot de wijngaard en de kruidentuin. Deze liggen achter de symmetrisch vormgegeven Morettivleugel, met daarin een bijzondere rococo-bibliotheek. Vanuit de tuin kun je goed zien hoe groots de abdij is opgezet. De 900 wijnstokken leveren jaarlijks 1300 flessen rode wijn op; de productie vindt plaats in samenwerking met wijnbouwers in het Duitse Ahrdal, waarmee Rolduc historische benden heeft.

rolduc-tuin
De 18e-eeuwse Morettivleugel

Van seminarie naar hotel

Behalve als religieus centrum is het abdijcomplex momenteel grotendeels als hotel annex congres- en vergadercentrum in gebruik; een ander deel is als bedrijfsverzamelgebouw ingericht. De kamers van de priesterstudenten zijn tegenwoordig grotendeels in gebruik als eenvoudige hotelkamers, met douche en toilet op de gang. Deze worden vaak voordelig aangeboden via Groupon (inclusief simpele buffetmaaltijden), booking.com en andere boekingsorganisaties. Luxere weekend-arrangementen met comfortkamers met eigen badkamer, ontbijt en diner in brasserie De Kanunnik zijn bij hotel Rolduc zelf te boeken. Dit laatste arrangement vonden wij een goede deal; de gerechten in De Kanunnik zijn prima. Het hotel verzorgt ook rondleidingen door de abdij, waarvoor je kunt reserveren.